Історія європейської ментальності - Шваб, Лариса Петрівна; Shvab, Larysa P. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
Предметом дисципліни є «історична ментальність»: набір типових способів, змістів мислення та сприйняття, а також дії для відповідного колективу людей у три історичні епохи: античність, середньовіччя, новий час. Мета вибіркової навчальної дисципліни «Історія європейської ментальності» полягає в опануванні специфіки духовного розвитку, соціальних стосунків, соціалізації в різних культурах та цивілізаціях; прилучення студентів до наукової й суспільної дискусії щодо спільної європейської ідентичності як духовного джерела єдиної Європи; унормування стереотипів мислення й поведінки студента. Завдання навчальної дисципліни: засвоєння базових понять дисципліни; вироблення аналітичного мислення в категоріях історії цивілізаційного мислення й поведінки людей європейського континенту; формування уявлень перспективи руху історії в пов’язаності зі способом мислення й поведінкових людських норм.
Keywords: поняття «історія ментальності»; особа й суспільство в середньовіччі; ментальні страхи й надії європейця; усталення ментальних понять про комунікацію; ментально-історичний вимір влади; європейська правова ментальність