Механізм регулювання ресурсної безпеки сільськогосподарського землекористування - Ящук, Василь Ярославович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У роботі досліджено засади регулювання ресурсної безпеки сільськогосподарського землекористування. Визначено сутність та складові ресурсної безпеки сільськогосподарського землекористування та подана її структура і описано її релевантні характеристики. Досліджено сутність регулювання ресурсної безпеки сільськогосподарського землекористування та подано механізм регулювання. Узагальнено методичний підхід до оцінки ресурсної безпеки підприємств та ефективності її регулювання. Сформована система показників оцінки ресурсної безпеки і визначено значення індексу та рівень ефективності. Проаналізовано сучасний стан та перспективи розвитку ринку сільськогосподарського землекористування в Україні. Надано характеристику та проаналізовано основні показники діяльності підприємства. Проаналізовано та оцінено ефективність використання ресурсів підприємства у розрізі її складових, на основі чого виявлено проблеми та розроблено рекомендації щодо покращення ресурсної безпеки на підприємстві. В роботі здійснена оцінка підвищення рівня регулювання ресурсної безпеки та її ефективності на підприємстві. На основі цього проведено аналізрегулювання ресурсної безпеки сільськогосподарського землекористування за допомогою методів її регулювання на підприємстві. Здійснено аналіз ресурсної безпеки сільськогосподарського землекористування та методів її регулювання на підприємстві із здійсненням оцінки її ефективності. Визначені напрями поліпшення охорони сільськогосподарських земель на підприємстві. Наукова новизна полягає в аналізі сучасного стану та основних аспектів сільськогосподарського землекористування та визначенні впливу структурних змін у земельному секторі підприємства. Практичне значення роботи полягає у підготовці аналітичного матеріалу щодо оцінки використання ресурсів та ресурсної безпеки підприємств.
Keywords: ресурси підприємства; ресурсна безпека; регулювання ресурсної безпеки; механізм регулювання ресурсної безпеки; оцінка ресурсної безпеки підприємства