Музичні маски "Царя Едіпа" І. Стравинського в контексті розвитку модерного театру ХХ ст. - Коменда, Ольга Іванівна; Komenda, Olha I. (Волинський державний університет імені Лесі Українки, 2008)
У статті розглядається опера-ораторія І.Стравинського “Цар Едіп” (1927) в контексті настанов модерного театру ХХ ст. Аналізуючи театральні ідеї Е.Гордона Креґа, В.Мейєрхольда та Б.Брехта, автор приходить до висновку про існування прямої залежності між особливостями музичної драматургії “Едіпа” і здобутками сучасного йому драматичного театру. Висуваючи поняття музичної маски, автор приводить приклади простої (одинарної) та складної (подвійної) маски або т. зв. маски-мікст. Результати аналізу підтверджують зміну ціннісних пріоритетів Стравінського – його поворот від романської до германської культури. In this work the opera-oratorio “Œdipus Rex” (1927) by I. Stravinsky is considered in a context of aesthetic principles of modern theatre at the 20th century. Analyzing theatrical ideas by E. Gordon Kreg, V. Meyerchold, B. Brecht, the author comes to a conclusion about existence of direct dependence between features of musical dramatic art of “Œdipus Rex” and modern to it by drama theatre. Applying concept of a musical mask, the author results examples idle time (unary) and complex (double) mask or so-called maskmixt. The results of the analysis confirm change of the values priorities by I. Stravinsky – his turn from the Roman up to the German culture.
Musical masks of the opera-oratorio «Oedipus Rex» by I.Stravinsky in a context of development of modern theatre of the 20th century
Keywords: модерний театр; театральна концепція; музична маска; музична драматургія; modern theatre; a theatrical concept; the musical mask; musical dramatic art