Параметри крові осіб з ризиком розвитку гестаційного діабету - Хома, Cофія Євгенівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
Актуальність дослідження параметрів крові осіб з ризиком розвитку гестаційного діабету полягає в тому, що нині чітко простежується тенденція до збільшення кількості вагітних, хворих на цукровий діабет. За статистичними даними, кількість пологів у жінок з цукровим діабетом щороку зростає. Проблема цукрового діабету та вагітності перебуває в центрі уваги лікарів, оскільки ця патологія пов'язана з величезною кількістю акушерських ускладнень, високою перинатальною смертністю та несприятливими наслідками для здоров'я матері та дитини. Чим краще компенсований діабет і раніше розпочате лікування, тим менший ризик розвитку ускладнень цукрового діабету під час вагітності. Дослідження було проведено серед 30 жінок репродуктивного віку з одноплідною вагітністю, які були зареєстровані у період з червня по вересень 2023 року. Досліджувані параметри крові включали кількість клітин крові (еритроцитів, тромбоцитів, лейкоцитів, включаючи нейтрофіли і лімфоцити) і концентрацію гемоглобіну. Також визначали рівень глюкози в крові натще та робили глюкозатолерантний тест. Отримані результати опрацьовували методами варіаційної статистики. У результаті дослідження було встановлено, що гематологічні параметри високого рівня (гемоглобін, еритроцити, лейкоцити, тромбоцити, нейтрофіли, співвідношення нейтрофілів і лімфоцитів) у першому триместрі вагітності пов’язані з підвищеним ризиком гестаційного діабету. Зокрема підвищена концентрація гемоглобіну і кількість тромбоцитів, а також підвищена кількість лімфоцитів можуть бути використані як потенційні біомаркери для ідентифікації ізольованої гіперглікемії після навантаження та гестаційного діабету з гіперглікемією натщесерце відповідно. Поєднання підвищених гематологічних параметрів у першому триместрі з клінічними факторами ризику або лабораторними показниками може якомога раніше виявити жінок із вищим ризиком.
Keywords: гестаційний діабет; вагітність; глюкозатолерантний тест; дослідження параметрів крові