Методика організації дослідницької діяльності учнів з біології в позаурочний час - Кашик, Дмитро Олександрович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У магістерському дослідженні здійснено аналіз ролі навчально-дослідницької діяльності у процесі формування предметних знань, практичних умінь та ключових компетентностей здобувачів освіти під час опанування курсу біології. Головною метою роботи визначено вивчення впливу дослідницької активності на рівень засвоєння навчального контенту, стимулювання когнітивної активності школярів, а також розвиток їхнього критичного мислення та екологічної культури. У теоретичній частині окреслено методологічні засади організації навчально-дослідницької практики та наведено приклади реалізації освітніх проєктів, зокрема експеримент із вирощування Glycine max (соя посівна) у шкільних умовах. Детально описано технологічні етапи: підготовку насіннєвого матеріалу, агротехнічний догляд за рослинами, визначення рівня симбіотичної активності та фотосинтетичного потенціалу, а також проведення обліку продуктивності. Практична частина роботи презентує результати навчальних експериментів та здійснює їхню інтерпретацію з позиції впливу на мотиваційні чинники учнів у процесі навчання. Особливий акцент зроблено на інтеграції теоретичних знань із практичними навичками та на оцінюванні когнітивної активності школярів під час виконання дослідницьких завдань. У дослідженні сформульовано рекомендації щодо організації навчально-дослідницької діяльності у позаурочний час, що сприяє поглибленому засвоєнню біологічних знань та розвитку ключових освітніх компетентностей. Отримані результати мають прикладне значення для педагогів-біологів і можуть бути інтегровані у навчальний процес з метою оптимізації освітньої практики та підвищення її ефективності.
Keywords: навчально-дослідницька діяльність; біологічна освіта; пізнавальна активність; освітні проєкти; практичні навички; навчальний процес