Фізична терапія при хворобі Паркінсона - Головерса, Олена; Грицай, Оксана (Волинський національний університет ім. Лесі Українки, 2020)
Після завершення реабілітаційного комплексу, результати пацієнтів з хворобою Паркінсона значно покращилися. Результати, які отримали після експерименту свідчать про те, що під час реабілітації не тільки поліпшується загальна рухова активність, а й відзначається зміна показників, що характеризують якісні параметри ходьби, навички самообслуговування та загальний стан пацієнтів. У пацієнтів групи порівняння покращилась моторика рук, змінилась хода, відчутні зміни, щодо симптомів хвороби Паркінсона. Розроблена комплексна програма фізичної терапії сприяла достовірному поліпшенню показників фізичного розвитку, загальної фізичної працездатності й поліпшенню психосоматичного стану. Застосування розробленої програми фізичної терапії полегшить симптоматику або зменшить ймовірність виникнення хвороби Паркінсона у жінок.
Keywords: Паркінсона; фізична терапія