Особливості розвитку автотранспортного страхування в Україні - Романюк, Аліна Миколаївна (Волинський національний університет імені Лесі українки, 2024)
В роботі акцентовано увагу на особливостях розвитку автотранспортного страхування в Україні, зокрема на впливі економічних, соціальних та правових чинників, які формують специфіку цього ринку. Досліджено тенденції, що впливають на попит та пропозицію страхових послуг, а також роль державного регулювання у забезпеченні стабільності галузі. В роботі вдосконалено нововведення в автострахуванні, серед яких є використання фінансових технологій (фінтех-інновацій), які дають змогу скористатися страховими послугами будь-де, використовуючи веб-портали, соціальні мережі тощо. Саме блокчейн-технології та функіонування стартапів (агрегаторів) належать до таких інновацій. Можна виділити три основні блоки технологічних інновацій у страхуванні, які в найближчому майбутньому зможуть змінити функціонування страхового ринку, бізнес-моделі і технологічну платформу. Перший блок – дистанційна комунікація з клієнтами, застрахованими особами, а також об’єктами страхування. За допомогою спеціального обладнання, встановленого в автомобілі клієнта, страхова компанія може відстежувати стиль водіння і таким чином визначати рівень ризику. Акуратні водії при цьому можуть отримувати суттєві знижки за КАСКО. Другий напрям – «великі дані», бізнес-аналітика. Big Data та інструменти бізнес-аналітики дають можливість аналізувати в режимі реального часу сотні, тисячі і навіть мільйони різних факторів, що впливають на ризики і збитковість. Використання цих технологій здешевлює й оптимізує повсякденні бізнес-процеси страховиків. Наукова новизна теми полягає в комплексному аналізі сучасних тенденцій ринку, включаючи впровадження цифрових технологій в автотранспортному страхуванні, що дозволяє підвищити точність прогнозування та адаптувати страхові продукти до потреб споживачів. Практичне значення роботи полягає в розробці рекомендацій для страхових компаній щодо оптимізації їхньої діяльності в умовах українського ринку. Запропоновані стратегії можуть сприяти підвищенню рівня довіри споживачів до страхових продуктів та збільшенню обсягу продажів.
Keywords: автотранспортне страхування; КАСКО; МТСБУ; цифрові технології; новації автотранспортного страхування