Поліські діалекти в сучасній художній літературі - Громик, Юрій Васильович; Яворський, Андрій Юрійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2022)
Комплексно розглянуто загальні тенденції та індивідуально авторську специфіку використання північноукраїнських лінгвальних елементів у сучасному художньому тексті (1991–2022 рр.). Для кожного письменника окреслено репертуар діалектних одиниць, які систематизовано за рівнями мовної системи та прокоментовано з погляду походження. Простежено функційне навантаження говіркових елементів, визначено ступінь насиченості ними художньої мови та особливості їхнього комбінування, а також співвіднесеність діалектних одиниць із конкретним типом мови твору – мовою персонажів чи мовою автора.
Перелік умовних скорочень 4
Передмова 5
Розділ 1. Територіально здиференційовані елементи в мові художньої літератури як об’єкт лінгвістичних студій 9
1.1 Теоретичні засади вивчення локально маркованих лексем у мові художньої літератури 9
Keywords: північне наріччя; поліські діалекти; локально марковані лексеми; діалектизм у художній літературі; художній текст; західнополіський говір; середньополіський говір; східнополіський говір; територіально здиференційовані елементи; підляські говірки; берестейські говірки; волинськополіські говірки; 811.161.2’282.3(477.8)