Професійний дискурс психологічної готовності осіб до виходу на пенсію - Магдисюк, Людмила Іванівна; Mahdysiuk, Liudmyla I. (Державний вищий навчальний заклад "Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди", 2013)
У статті відображено результати теоретичного аналізу з проблеми психологічної готовності. Запропоновано структурні компоненти психологічної готовності до виходу на пенсію на основі особистісно-діяльнісного підходу. Встановлено, що компоненти психологічної готовності до виходу на пенсію виокремлюються у відповідності до функцій і кожен компонент реалізовує відповідну функцію готовності. З’ясовано, що якості і властивості особистості входять до таких компонентів психологічної готовності до виходу на пенсію: когнітивного, емоційно-вольового, мотиваційного та конативного.

The results of theoretical analysis concerning the problem of psychological readiness are highlighted. The structural components of psychological readiness for retirement on the personal and activity approach basis are proposed It is established that components of psychological rediness for retirement are distinguished according to the functions. Each component is carrying out the corresponding function of readiness. It is found out that personal qualities and properties are included to following components of psychological retirement readiness: cognitive, emotional and volitional, motivational and conative.
Keywords: готовність; психологічна готовність; особистість; установка; вихід на пенсію; readiness; psychological readiness; personality; set; retirement