Фізичний розвиток підлітків залежно від темпів їх біологічного дозрівання - Сітовський, Андрій Миколайович; Чижик, Віктор Васильович; Ходінов, В. М. (My University, 2014)
Встановлено, що між групами школярів з різними темпами біологічного дозрівання спостерігаються значні відмінності за даними довжини, маси, площі тіла та обводу грудної клітки. Особливо чітко дана відмінність виражена між крайніми типами: школярі з прискореними темпами біологічного дозрівання достовірно переважають своїх однолітків ретардантів за даними антропометричними показниками як на початку так і наприкінці навчального року.
Keywords: підлітки; темпи біологічного дозрівання; фізичний розвиток