Концептуальнi засади виявлення i подолання фiнансової кризи на пiдприємствi в умовах вiйни - Ткачук, Наталія Василівна; Дейнека, Катерина Сергіївна (Сумський державний університет, 2022)
Зазвичай держава традицiйно фокусується на проблемах великих компанiй, тодi як малим i середнiм пiдприємствам часто не вистачає ресурсiв для самостiйного вирiшення проблем. Однак iснує сильне вiдчуття того, що розвиток економiки значною мiрою залежить вiд розвитку малого та середнього бiзнесу. В умовах сьогодення саме малий i середнiй бiзнес попав пiд руйнiвний вплив зовнiшнiх факторiв i потребує пiдтримки зi сторони держави. Певнi сектори можуть долати цi перешкоди, оскiльки мають нижчi потреби в капiталi та часто є бiльш спроможними захищати свої грошовi потоки та майно, зосереджуючись на експортних ринках. Це особливо актуально для iнновацiйних секторiв, пов’язаних iз цифровими технологiями (зокрема IТ), а також споживчих служб доставки та креативних галузей у цiлому. У статті проаналізовано ряд чинників, що впливають на виникнення кризового явища в процесі діяльності підприємства. Проте вiйна в Українi внесла свої корективи в всi сфери пiдприємницької дiяльностi, зокрема особливо актуальним стало питання фiнансової кризи пiдприємств, її виявлення на початкових стадiях i пошук механiзмiв її подолання. Проаналізовано стан розвитку підприємницької діяльності в розрізі великих, середніх та малих підприємств в мовах пандемії та воєнного стану. Визначено та узагальнено основні концептуальні засади причинно-наслiдкових зв’язкiв при виникненнi перших сигнальних проявiв кризових явищ, якi мають свою специфiку в умовах вiйни i на пiдставi цих даних розробляти схему дiй для утримання пiдприємства на ринку в дiючому станi. Тому в статтi висвiтленi основнi концептуальнi засади щодо визначення сутностi фiнансової кризи на пiдприємствi та причини її виникнення в умовах воєнного стану та пандемiї, а також шляхи виходу з неї.
Keywords: фiнансова криза; пандемiя; прибутковiсть; лiквiднiсть; фiнансова дiяльнiсть; пiдприємство; M 20; G 38; H 56; 658.1: 338.246.8