Історія фітопопуляційних досліджень у широколистяних лісах Сумського геоботанічного округу - Холодков, Олексій; Kholodkov, Oleksij (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Повідомляється про історію фітопопуляційних досліджень у широколистяних лісах Сумського геоботанічного округу, що започатковані у 80-х рр. ХХ ст. й проводилися ботаніками Сумського національного аграрного університету під керівництвом доктора біологічних наук Ю. А. Злобіна (І. Б. Сухим, М. Г. Баштовим, В. І. Троценком, В. Г. Скляр). Серед головних досягнень їхньої наукової діяльності – отримання для досліджуваного регіону ґрунтовної інформації про стан і динаміку популяцій низки видів судинних рослин, а також апробація та вдосконалення методології комп- лексного фітопопуляційного аналізу. Об’єкти досліджень – домінанти, співдомінанти й підріст деревних рослин, а також неморальні трави. Пріоритетним напрямом подальших фітопопуляційних досліджень на території округу визначено вивчення рідкісних і зникаючих видів судинних рослин. Ці дослідження в широколистяних лісах регіону розпочато у 2014 р. Об’єктами досліджень стали Allium ursinum L., Lunaria rediviva L. – види, занесені до Червоної книги України, та Corydalis marschalliana Pers., Dentaria quinquefolia M. Bieb., Scilla bifolia L. – види, уключені до Списку рослин і грибів, що підлягають особливій охороні на території Сумської області. This article describes the history of phytopopulation studies in deciduous forests of Sumy geobotanical region. These studies were initiated and carried out by botanists of Sumy National Agrarian University – I. B. Sukhiy, M. G. Bashtoviy, V. I. Trotsenko, V. G. Sklyar under the guidance of Doctor of Biological Science, Professor Y. A. Zlobin since 1980. The main achievement of their research activities was to get detailed information about the status and dynamics of populations of several species of the vascular plants and the validation and improvement of methodology of the complex phytopopulation analysis on the research area. The objects of research these scientists were dominants, co– dominants and regrowth of woody plants and nemoral herbs. The priority of the further research was identified rare and endangered species of vascular plants on the research area. These researches were begun in 2014 in the deciduous forests in the Sumy geobotanical district. Allium ursinum L., Lunaria rediviva L.became the subject of studies. This plants were listed in the Red Book of Ukraine. Also Corydalis marschalliana Pers., Dentaria quinquefolia M. Bieb., Scilla bifolia L. were listed in the List of plants and mushrooms belonging to the special protection on the territory of Sumy region became the subject of studies.
History of Phytopopulation Studies in Deciduous Forests of Sumy Geobotanical Region
Keywords: широколистяні ліси; рідкісні та зникаючі види; Сумський геоботанічний округ; фітопопуляції; deciduous forests; rare and endangered species; Sumy geobotanical districts; phytopopulation