Особливості стрес-долаючої поведінки внутрішньо переміщених осіб - Пахомова, Ірина Олександрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Вступ випускної кваліфікаційної магістерської роботи містить опис актуальності дослідження, мету – теоретичне обґрунтування та емпіричне дослідження особливостей стрес-долаючої поведінки внутрішньо переміщених осіб та завдання. Перший розділ розкриває теоретико-методологічний аналіз психологічних особливостей опанування стресом. Розглянуто сутність поняття «критична життєва ситуація», проведено розмежування між «критичною» та «кризовою» ситуацією, розглянуто класифікацію криз, проаналізовано поняття тривоги та її вплив на адаптацію особистості. Особливу увагу приділено вивченню аналізу специфіки та особливостей стрес-долаючої поведінки (копінгу та механізмів захисту) в кризових умовах. Другий розділ представляє психодіагностичні методи, що використовувались для оцінки стресу та тривоги в критичних життєвих ситуаціях, для дослідження копінг-стратегій опанування стресом. Емпіричний матеріал описано та використано у наступних етапах нашого дослідження. Третій розділ містить опис комплексної програми для опанування стресом та тривогою в критичних життєвих ситуаціях. За допомогою програми пропонується розвивати навик самоусвідомлення на різних рівнях сприйняття – когнітивному, емоційному, тілесному, поведінковому, щоб мати цілісне уявлення про вплив зовнішнього або внутрішнього чинника, та надаються інструменти для самодопомоги на кожному рівні. У висновках магістерського дослідження узагальнено основні теоретичні положення та практичні результати, отримані в процесі вивчення обраної проблематики. Подальшою перспективою досліджень у галузі опанування стресу та тривоги в критичних життєвих ситуаціях вважаємо вивчення наслідків стресу та тривоги для фізичного і психічного здоров’я, а також оцінка довгострокових ефектів критичних життєвих ситуацій. Це дозволить зрозуміти, які групи людей найбільш вразливі до стресу і потребують особливої підтримки. Крім того, перспектива досліджень передбачає апробацію розробленої програми та випробування інших методів зниження стресу, тривоги та емоційної регуляції для визначення їх ефективності в актуальних умовах сьогодення, а також для застосування їх в різних критичних контекстах, таких як війна, природні катастрофи або складні життєві обставини. Практичне значення отриманих результатів передбачає можливість їх застосування задля професійної підготовки майбутніх практичних психологів, що працюють з вразливими групами населення, державних установ, медичних працівників та інших організацій, які займаються наданням допомоги в кризових ситуаціях.
Keywords: стрес; копінг-механізми; тривога; критична життєва ситуація; криза; стрес-долаюча поведінка; внутрішньо-переміщені особи