Творчість М. Рославця в контексті становлення музичного модернізму - Коменда, Ольга Іванівна (My University, 2004)
Дисертація присвячена дослідженню творчості одного з лідерів світового модернізму Миколи Андрійовича Рославця (1881-1944). У роботі виявлено життєві передумови формування творчої особистості композитора-модерніста, визначено роль творчих здобутків М.Рославця в контексті української культури, доведено переламне значення харківського періоду творчої біографії митця (рух від символізму до конструктивізму), здійснено моделювання творчого фенотипу композитора (з точки зору втілення сутнісних ознак модернізму), стверджено універсальність системи синтетакорду та властивий їй еволюційний характер, вибудувано цілісну стильову платформу творчості митця, виявлено чіткі ознаки музичного символізму і музичного конструктивізму.
Keywords: М.Рославець; модернізм; система синтетакорду; фенотип; еволюція; музичний символізм; музичний конструктивізм; 78.072