Клінічна ефективність фізичної реабілітації жінок, хворих на остеоартроз великих суглобів - Дорошенко, Едуард Юрійович; Doroshenko, Eduard (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
У статті наведено результати клінічного дослідження ефективності комплексної програми фізичної реабілітації жінок з остеоартрозом. Комплексна програма включала лікувальну фізичну культуру (ізометричні вправи та вправи аеробної спрямованості), масаж та фізіотерапію (озокеритні аплікації й сірководневі ванни). Клінічний ефект застосування програми реабілітації проявлявся в зменшенні вираженості основних клінічних проявів захворювання – больового синдрому, скутості та покращенні функціональної активності суглобів. При цьому реабілітаційний ефект лікування зберігається впродовж місяця, що суттєво поліпшує якість життя жінок з остеоартрозом. The article presents the results of the clinical study of the effectiveness and safety of application of a comprehensive program of physical rehabilitation of women with osteoarthrosis. The comprehensive program included: medical gymnastics (isometric and aerobic exercises), massage and physiotherapy (ozokerite applications and hydrogen sulfide baths). The clinical effect of the program of rehabilitation was manifested in reducing the severity of the main clinical manifestations of the disease –pain syndrome, stiffness and improvement of functional activity of the joints. At the same time, the rehabilitation effect of the treatment persists for a month, which significantly improves the quality of life of women with osteoarthritis.
The Clinical Effectiveness of Physical Rehabilitation of Women with Osteoarthritis of Large Joints
Keywords: остеоартроз; фізична реабілітація; якість життя; osteoarthritis; physical rehabilitation; quality of life