Методичні підходи до оцінки розвитку транскордонного співробітництва міських поселень регіону - Павліха, Наталія Володимирівна; Корнелюк, Ольга Антонівна (Ужгородський національний університет, 2019)
В роботі досліджено методичні підходи до оцінки транскордонного співробітництва. Запропоновано методику оцінки транскордонного співробітництва міських поселень, яка передбачає п’ять етапів дослідження. На першому етапі здійснюється аналіз передумов активізації транскордонного співробітництва в країні, при цьому використовуються показники соціально-економічного розвитку в розрізі регіонів. Другий етап передбачає визначення й оцінку факторів соціально-економічного розвитку та зовнішньоекономічної діяльності міських поселень регіону, а також оцінку транскордонних програм і проектів. На третьому етапі здійснюється визначення рівня транскордонного співробітництва міських поселень за допомогою обрахунку інтегрального індексу транскордонного співробітництва. На четвертому етапі передбачено побудову кореляційно-регресійної моделі та розробку стратегічних напрямів активізації транскордонного співробітництва міських поселень. П’ятий етап передбачає здійснення моніторингу та контролю розвитку транскордонного співробітництва. Ключові слова: транскордонне співробітництво, міське поселення, методичний підхід, інтегральний індекс рівня транскордонного співробітництва.
Keywords: транскордонне співробітництво; міське поселення; методичний підхід; інтегральний індекс рівня транскордонного співробітництва; 339.92:911.37