Практикоорієнтована спрямованість освітнього середовища підготовки професійно мобільного вчителя початкової школи - Пріма, Раїса Миколаївна; Prima, Raisa M. (Інститут інноваційних технологій змісту освіти МОН України, 2016)
У статті наголошується на доцільності практикоорієнтованості фахової підготовки майбутнього професійно мобільного вчителя. Висвітлено аспекти такого середовища практико орінтованого навчання, яке спрямоване на розвиток особистості, спроможної гнучко реагувати на постійно змінні суспільні умови, що вирізняється своєю оперативністю, мобільністю, динамізмом, конструктивністю, почуттям відповідальності у професійній діяльності. Закцентовано увагу на реалізації особистісно формувальної функції педагогічної практики як сполучної ланки між теоретичним навчанням майбутніх учителів початкових класів та їхньою самостійною роботою в школі. The article emphasizes the practical orientation reasonability of professional training of the future professionally mobile teacher. The author distinguishes the aspects of practice-based teaching, which is aimed at development of personality, able to respond flexibly to ever-changing social environment, and the personality that is noted by its efficiency, mobility, dynamism, constructive, sense of responsibility in the professional activity. Attention is emphasize to the implementation of personally formative function of teaching practice as a bridge between the theoretical training of future primary school teachers and their independent work at school.
Keywords: освітнє середовище; педагогічна практика; практико орієнтоване навчання; професійна підготовка; професійна мобільність; учитель початкової школи; educational environment; teaching practice; the practical orientation of training; qualified preparation; professional mobility; teacher of initial school