Логічні засади комунікації і педагогічної риторики: хрестоматія - Шелудченко, Світлана Богданівна; Павлюк, Алла Борисівна; Єфремова, Наталія Володимирівна; Потапенко, Лілія Вікторівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
Хрестоматія до освітніх компонентів «Логічні засади комунікації» та «Педагогічна риторика» містить низку схем для вичерпного логічного та риторичного аналізу промови. Також наведено зразки класичних та сучасних промов. Для здобувачів вищої освіти денної та заочної форм навчання першого (бакалаврського) рівня спеціальності «014 Середня освіта (Англійська мова та зарубіжна література)» факультету іноземної філології Волинського національного університету імені Лесі Українки.
Метою хрестоматії є поетапна та вичерпна схема аналізу промови з точки зору логіки та риторики. З метою закріплення теоретичного матеріалу включено зразки промов. Промови є різноманітними, подані в хронологічному порядку від 1601 року до сьогодення. Запропоновані для аналізу промови ілюструють золоті зразки ораторського мистецтва і риторичні приклади сучасності. Вагомим є те, що хрестоматія повністю відповідає тематичному наповненню лекційного курсу нормативного освітнього компонента «Логічні засади комунікації» і вибіркового освітнього компонента «Педагогічна риторика» а тому використання хрестоматії сприяє повторенню та узагальненню матеріалу, що стосується риторики, зокрема стилів і жанрів педагогічного красномовства, риторичного канону у педагогічному дискурсі, мовленнєвих стратегій і тактик в риторичній діяльності педагога, особливостей педагогічного діалогу в різних навчальних ситуаціях, риторичних засобів та їхньої ролі в усному мовленні вчителів іноземної мови; та комунікативної логіки, а саме, логічних основ аналізу природної мови; структури основних форм абстрактного мислення та логічних форм вербальної комунікації; вимог формально-логічних законів, дотримання яких визначає логічну правильність висловлення; правил виконання логічних операцій над поняттями, висловленнями та умовиводами; правил побудови коректних запитань та адекватних відповідей під час обговорення й вирішення професійних проблем.
Keywords: комунікативна логіка; педагогічна риторика; хрестоматія; промова; 81’27:[378:808(076.6) Л 69