Психологічні засоби інтелектуального розвитку дітей молодшого шкільного віку - Галкіна, Тетяна Сергіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У магістерській роботі «Психологічні засоби інтелектуального розвитку дітей молодшого шкільного віку» досліджується сутність поняття інтелекту та інтелектуального розвитку, а також різні психологічні підходи і методи, що сприяють розвитку інтелектуальних здібностей у дітей віком 6-10 років. Актуальність теми зумовлена необхідністю вдосконалення навчальних практик, які сприяють формуванню критичного мислення, креативності та гнучкості у дітей молодшого шкільного віку, що є важливими складовими їх загального розвитку. У роботі представлено емпіричне дослідження, яке виявляє кореляційний взаємозв'язок між інтелектуальними здібностями та показниками продуктивності і стійкості уваги, а також розвитком словесно-логічного мислення. На основі отриманих результатів було розроблено і впроваджено навчально-розвивальну програму, яка включає в себе інноваційні методи та принципи роботи з дітьми. У результатах дослідження висвітлюються позитивні зміни у розвитку інтелектуальних здібностей учнів, що підтверджують ефективність застосованих психологічних засобів. Таким чином, робота має на меті не лише теоретичне, але й практичне значення, що дозволяє підвищити якість навчання і сприяти всебічному розвитку дітей молодшого шкільного віку.
Keywords: увага; продуктивність; психологічні засоби; інтелектуальний розвиток; діти молодшого шкільного віку; інтелект; критичне мислення; креативність; гнучкість; пам'ять; словесно-логічне мислення