Традиції української вишивки: відображення та розвиток в сучасній культурі - Тітор, Дмитро Іванович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Українська вишивка історично вважається важливим елементом культурної спадщини України. В теперішній час її роль та значення постійно переосмислюються. Дослідження виявляє ключові тенденції у розвитку народної вишивки, визначає її роль у формуванні культурного образу України та вказує на можливості подальшого розвитку цієї галузі. Розглядається еволюція форм та символів орнаменту української вишивки, а також його зв’язок з природою та космогонічними уявленнями українців. Аналізується символіка та значення вишивки, яка має багато таємних символів та кодів, які передають ідентичність українського народу Робота окреслює ретроспективу спільної діяльності художників-авангардистів і народних майстрів яка здійснювалася у вишивальних артілях та майстернях на початку ХХ ст. У дослідженні розкритий зв'язок між мистецтвом народних майстрів і новаторством творчого пошуку художників, які знайшли у традиціях вишивання життєдайне джерело для подальшого розвитку авангардного мистецтва. Висвітлено творчу діяльність у вишивальних артілях таких відомих художників як К. Малевича, О. Екстер, Є. Прибильської у цьому напрямі. В теперішній час роль та значення вишивки в українській культурі постійно переосмислюються. Автентична вишивка передає звичаї українського народу, але з часом виникають нові технології та матеріали, що впливають на розвиток цього виду декоративно-прикладного мистецтва. Підкреслюється важливість збереження традицій та одночасно розвитку нових технологій, які можуть сприяти відновленню інтересу до вишивки у молодого покоління. Автор наголошує на тому, що традиції не повинні бути втрачені, але потрібно дозволити розвиватися інноваціям та новітнім технологіям, які можуть створити нові можливості для вишивки. Аналізується комплекс заходів щодо збереження орнаментів української вишивки, серед яких є проведення експедицій, створення освітніх програм, організація майстер-класів, виставок, оцифрування, проведення святкових заходів та фестивалів.
Keywords: традиційна вишивка; орнамент; символіка; культурна спадщина; українська вишивка авангарду; вишивальні артілі; шароварщина; культурне відродження