Англійські військові терміни в німецькому мовному просторі: вплив глобалізації та міжнародної комунікації - Бугайчук, О. В. (Західноукраїнський національний університет, 2025)
У тезах доповіді розглядається зростаюча присутність англійських військових термінів у німецькому мовному просторі з акцентом на роль глобалізації та міжнародної комунікації. Окреслено чинники, що сприяють інтеграції англіцизмів у німецьку військову термінологію, зокрема міжнародне співробітництво в рамках НАТО, технологічні інновації, вплив ЗМІ та практична ефективність англійських термінів. Досліджено як переваги, так і недоліки цього мовного зсуву: з одного боку — покращення взаєморозуміння та ефективності комунікації, з іншого — потенційна втрата мовної ідентичності та традиційної термінології. У підсумку зазначено, що прийняття англомовних військових термінів є відображенням ширших глобальних тенденцій до стандартизації мови в оборонній та безпековій сферах.

This paper explores the increasing presence of English military terms in the German linguistic space, emphasizing the role of globalization and international communication. It highlights the factors contributing to the integration of Anglicisms into German military terminology, including international cooperation within NATO, technological innovations, the influence of media, and the practical efficiency of English terms. The study discusses both the benefits and drawbacks of this linguistic shift, such as improved interoperability and communication efficiency on one hand, and the potential loss of linguistic identity and traditional terminology on the other. The paper concludes that the adoption of English military terms reflects broader global trends in language standardization within defense and security contexts.
Keywords: Військові терміни; англіцизми; запозичення