Українська сакральна спадщина в Другій Речі Посполитій: проблеми збереження - Гаврилюк, Олександр (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
У статті висвітлено політику міжвоєнної Польщі (1918–1939 рр.) щодо збереження на підвладних їй етнічних українських землях сакральної спадщини українського населення. Указано, що означену спадщину представляли нерухомі та рухомі пам’ятки православної й греко-католицької церков. 3’ясовано правові засади проведення такої політики, її відмінності щодо реліквій православного та греко-католицького кліру, діяльність відповідних пам’яткоохоронних структур. Проаналізовано заходи з інвентаризації, складання реєстру, фінансового забезпечення справи збереження пам’яток. Наведено відомості про брутальне нищення польською владою в 1938 р. на теренах Холмщини й Південного Підляшшя православних святинь як вагомого складника вирішення в Другій Речі Посполитій «українського питання» репресивними методами.
Keywords: Друга Річ Посполита; українська сакральна спадщина; православна церква; греко-католицька церква; пам’яткоохоронна справа; акція 1938 р.