Дискурс тіла в культурі Сходу: окцидентальні рефлексії - Пригода, Таміла; Prygoda, Tamila (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
Статтю присвячено феномену тілесності в культурі Сходу в контексті західної світоглядної традиції. Тіло розглянуто як певний структурний концепт буддистської духовної практики, естетики дзен, ісламського мистецько-релігійного досвіду, зокрема його суфійської інтерпретації. «Східна тілесність», проникаючи у європейський культурний простір, особливо у ХХ ст., формує нові модуси тілесності. Новітні форми тіла анонсують авангардистські практики сучасного мистецтва та постсучасної артреальності. Article is devoted to a corporality phenomenon in culture of the East in the context of the western world outlook tradition. The body is considered as a certain structural concept of Buddhist spiritual practice, an esthetics a zen, Islamic art and religious experience, in particular, of its sufiysky interpretation. “East corporality”, getting into the European space, especially in the XX century, forms new modes of a corporality. The newest shapes of a body are announced by avangaristsky practicians of the modern art and post-modern art reality.
The Body Discourse in Culture of the East: Oktsidental Reflections
Keywords: тіло; body; мистецтво; art; буддизм; Buddhism; дзен; zen; іслам; Islam; суфізм; Sufism; Схід; East.