Публічна дипломатія Республіки Польща - Наумюк, Ангеліна Валентинівна (My University, 2025)
В першому розділі розглянуто поняття та роль публічної дипломатії в міжнародних відносинах, проаналізовано методичні основи дослідження публічної дипломатії в міжнародних відносинах та досліджено інструменти та механізми публічної дипломатії. В другому розділі визначено сучасний розвиток публічної дипломатії Польщі, охарактеризовано роль публічної дипломатії в період після 1989 року та виконано аналіз польської публічної дипломатії в контексті Європейського Союзу та глобальних відносин. В третьому розділі розглянуто культурну дипломатію та просування польської культури за кордоном, проаналізовано співпрацю з міжнародними організаціями та інші форми публічної дипломатії та сформовано перспективи розвитку публічної дипломатії Польщі. За результатами роботи зроблено висновки. Публічна дипломатія є потужним інструментом у сучасних міжнародних відносинах. Вона дозволяє країнам не тільки представляти свої інтереси, але й активно формувати глобальні наративи, підтримувати мирні ініціативи та сприяти розвитку співпраці у таких сферах, як наука, культура, освіта і безпека. Для досягнення ефективних результатів важливо враховувати постійні зміни в міжнародному середовищі та використовувати новітні технології для впливу на міжнародну громадськість. Публічна дипломатія Польщі має глибокі корені в культурній дипломатії, що активно реалізується через міжнародні культурні інститути та організацію численних культурних заходів. Інститут Адама Міцкевича, як важливий агент культурної дипломатії, активно просуває польську культуру через виставки, концерти, театральні постановки та кінопокази по всьому світу. Особливо важливим напрямом публічної дипломатії Польщі стала євроінтеграція. Польща активно просувала свої прагнення до вступу в Європейський Союз і НАТО, використовуючи публічну дипломатію для залучення підтримки серед європейських партнерів і громадян. Позиціонування Польщі як лідера Центрально-Східної Європи, який має досвід трансформації, дозволило їй стати важливим мостом між Західною та Східною Європою, що сприяло розвитку співпраці та поглибленню інтеграційних процесів у регіоні. Публічна дипломатія Польщі є важливим інструментом для зміцнення її позицій як всередині ЄС, так і на глобальній арені, зокрема через підтримку цінностей демократії, прав людини та верховенства права. Для досягнення значного впливу на міжнародній сцені Польщі слід акцентувати увагу на нових стратегіях, які включатимуть активну співпрацю з Азією та використання потенціалу академічних та наукових установ для розбудови м’якої сили.
Keywords: публічна дипломатія; міжнародні відносини; Польща; культурна дипломатія; Європейський Союз