Літературознавча рецепція творчості Лесі Українки ювілейного 1971-го: часопис «Визвольний шлях» - Яблонська, Ольга Василівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Мета статті – проаналізувати специфіку літературознавчої рецепції творчості Лесі Українки ювілейного 1971-го на сторінках часопису «Визвольний шлях». В основі методології дослідження – культурно-історичний підхід, за допомогою якого відтворено об’єктивну картину літературознавчої рецепції творчості Лесі Українки в діаспорі. З огляду на специфіку матеріалу аналізу використано елементи компаративного підходу. Результати дослідження. У публікації закцентовано на протилежній ідеологічній платформі підрадянського та діаспорного літературознавства. Схарактеризовано специфіку літературознавчих публікацій, присвячених творчості Лесі Українки, ювілейного 1971-го в часописі «Визвольний шлях». Вагомість суспільно-політичного складника видання пояснює увагу до ідеологічних акцентів у проблематиці публікацій. Частина статей є передруками відомих студій М. Зерова, Д. Донцова, Є. Маланюка та Р. Задеснянського. Тому дослідницьку увагу скеровано до статей, які вперше надруковано в цьому журналі. Зокрема схарактеризовано дослідження О. Воропая як статтю оглядового характеру, в якій закцентовано провідні мотиви творчості письменниці. Окреслено проблемно-тематичні аспекти літературознавчих розвідок Р. Кухаря та Д. Козія. Зауважено наскрізність ідеологічного прочитання драматичної поеми Лесі Українки «Оргія» у статті Олени Звичайної «Хор панегіристів». Студія С. Наумович «Леся Українка й Марсель Пруст» – компаративного характеру. Схарактеризовано також проблемно-тематичні особливості поетичних творів, присвячених Лесі Українці. У висновках наголошується на різноплановості рецепції творчості Лесі Українки в діаспорному літературознавстві.
Keywords: історія українського літературознавства; рецепція творчості Лесі Українки; стаття оглядового характеру; культурно-історичний метод; компаративістика; ідеологічний аспект; часопис «Визвольний шлях»; 821.161.2’05-1/-9.09Українка