Сезонні зміни активності ростових процесів у рослин - Машевська, А. С.; Єрмейчук, Т. М.; Mashevska, A. S.; Yermeychuk, T. M. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Вивчення стану спокою в рослин має важливе теоретичне і практичне значення, оскільки він тісно пов’язаний з процесами їх розвитку й зимівлі. Під час досліджень використали методи фенологічних спостережень, експериментальні та математичної обробки отриманих результатів. Висвітлено динаміку ростових та фізіолого-біохімічних процесів у бруньках деревних порід, вивчено ефективність штучних прийомів для прискорення виходу бруньок зі стану вимушеного спокою. Ростові процеси в багаторічних деревних рослин проявляють чітко виражену сезонну ритмічність: навесні темпи росту є найвищими з поступовим його гальмуванням, починаючи з кінця червня, і повним його припиненням у липні–серпні. Зовнішніми чинниками цього є зміна температури та довжина світлової частини доби. Початок видимого росту в досліджуваних рослин наступав майже одночасно. Зміна інтенсивності ростових процесів графічно описується кривими росту. The study of dormancy in plants is of great theoretical and practical significance, since it is closely related to the processes of development and wintering. During the research methods were used phenological observations, experimental and mathematical processing of the results. The dynamics of growing and ptysiological and biochemical processes in the buds of wood types is specified, the effect of artificial methods of accelerated ransition of buds from the stale of forced hibernation has been considered. Growth processes in perennial woody plants exhibit a pronounced seasonal rhythm of spring growth rates are highest with a gradual deceleration, since the end of June, and its complete phase-out in July-August. External factors for this is the change in temperature and length of daylight. Start of visible growth in the studied plants occurred almost simultaneously. Change in the intensity of growth processes graphically describes the growth curve.
Seasonal Changes of Plants Growing Processes Ac
Keywords: приріст; пагін; брунька; суха речовина; водний режим; increas; sprout; bud; dry substance; water regimen