Релігійна культура особистості - Борейко, Юрій Григорович (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Програма навчальної дисципліни «Релігійна культура особистості» складена відповідно до освітньо-професійної програми підготовки магістрів за спеціальностями 012 «Дошкільна освіта», освітньої програми «Дошкільна освіта» та 013 «Початкова освіта», освітньої програми «Початкова освіта». Програма містить один змістовий модуль: 1) Релігійна культура як запорука громадянської злагоди в суспільстві. Предметом вивчення навчальної дисципліни є особливості становлення, закономірності й тенденції розвитку релігійної толерантності та міжконфесійного діалогу в сучасному українському суспільстві. Метою викладання навчальної дисципліни є формування релігійної культури особистості у контексті викликів сучасного суспільства; розвиток культури толерантності студентів; виховання патріотичних і морально-етичних переконань. Завдання курсу полягають в осмисленні ролі релігійної культури особистості у сучасних суспільних процесах, здійсненні аналізу складових релігійної культури та факторів, які впливають на її розвиток, засвоєнні специфіки міжрелігійних та міжконфесійних відносин як джерела релігійних конфліктів, формуванні здатності до світоглядного самовизначення особи. Вивчення курсу «Релігійна культура особистості» грунтується на міжпредметних зв’язках з філософією, соціологією, психологією.
Keywords: релігійна культура; особистість; релігійна свідомість; релігійна соціалізація; секуляризація; сакралізація; релігійний конфлікт; толерантність