Морфологія та васкулярна анатомія квітки Sansevieria parva N.E. Brown (Asparagaceae) - Фіщук, Оксана Сергіївна; Fishchuk, Oksana S. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2017)
Дослідження анатомії квітки показало, що у гінецеї S. parva наявні три вертикальні зони: коротка стерильна синасцидіатна, фертильна та асимплікатна. Яйцеклітина лежить медіально в гемісинасцидіатній зоні. Септальний нектарник у S. parva розміщений уздовж цілої зав'язі: від її основи, нижче гнізд, до її даху, у вигляді трьох вузьких порожнин. На рівні основи зав'язі відхиляються три дорзальних пучки плодолистка і в центрі залишається кільце з дрібних пучків – корені вентрального комплексу, які, об'єднуючись, утворюють три масивні півмісяцеві вентральні пучки плодолистка.

In Sansevieria parva gynoecium synascidiate, hemisynascidiate (fertile) and asymplicate (style and stigma) vertical zones are present. Ovule lies medially in the hemisynascidiate zone. Septal nectaries at the various levels correspond to infralocular, internal and external types. On the ovary base level three dorsal carpel bundles are deviated and in the center there is a ring of small bundles – ventral root complex, which united and formed above three semilunar ventral carpel bundles.
Morphology and vascular anatomy of the Sansevieria parva N.E. Brown (Asparagaceae juss.) Flowers
Keywords: Sansevieria parva; морфологія квітки; анатомія квітки; morphology of flower; anatomy of flower