Державна політика України щодо розвитку освітньої сфери в умовах цифровізації - Сазанова, Богдана Андріївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Метою магістерської роботи є дослідженні державної політики України щодо розвитку освіти в умовах цифровізації, з метою визначення її ефективності, виявлення проблемних аспектів та обґрунтування науково-практичних рекомендацій щодо удосконалення державного управління процесами цифрової трансформації освітньої сфери. Об’єктом дослідження є державна політика України. Предметом дослідження – державна політика України щодо розвитку освітньої сфери в умовах цифровізації. У Розділі 1 визначено теоретико-методологічні основи цифровізації освіти як стратегічного напряму державної політики України й з’ясовано концептуальні підходи до визначення змісту, сутності та ключових характеристик державної освітньої політики в умовах цифрової трансформації суспільства. У Розділі 2 досліджено нормативно-правове забезпечення державної політики розвитку освіти України в контексті цифровізації та охарактеризовано сучасний стан упровадження цифрових технологій у національну систему освіти, зокрема в умовах воєнного стану. У Розділі 3 з’ясувано позитивні аспекти досвіду європейських держав щодо реалізації політики цифровізації освіти та визначити можливості його адаптації в Україні та визначено стратегічні напрями удосконалення державної політики України у сфері цифровізації освіти з урахуванням сучасних викликів і європейських тенденцій розвитку. У Висновках підсумовано результати дослідження, акцентовано увагу на стратегічних напрямах удосконалення державної політики України у сфері цифровізації освіти з урахуванням сучасних викликів і європейських тенденцій розвитку
Keywords: державна політика; освітня сфера; цифровізація; цифрова трансформація освіти; інноваційний розвиток; управління розвитком освіти