Порівняльний аналіз адміністративно-територіальних систем Іспанії та Італії - Склярська, Оксана; Sklyarska, Oksana (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2013)
Розглянуто основні параметри адміністративно-територіальних систем Іспанії та Італії у порівняльному контексті. Проаналізовано історичні особливості формування території обох держав. Виявлено вплив минулих політико-географічних процесів на сучасну адміністративно-територіальну структуру Іспанії та Італії. Області держав зіставлено за компетенціями, статусом, а також основними кількісними параметрами – розмірами та людністю. Зазначено урахування етнічного чинника в адміністративно-територіальній організації. Виявлено спільні та відмінні тенденції в розвитку сепаратистських процесів у державах. Проаналізовано соціально- економічні мотиви сучасного регіоналізму у розвинутих країнах Європи, конкретні прояви відцентрових процесів. Main parameters of administrative-territorial systems of Spain and Italy are considered in the comparative context. Analysis of historical particularities of the territorial formation of Spain and Italy revealed the impact of the past political and geographical processes on the contemporary administrative-territorial structures of the two countries. Regions of Spain and Italy were contrasted by the scope of functions, status and such major quantifiers as size and population, while taking into account the ethnic factor in the administrative-territorial organization of the countries. Common and distinguishing tendencies in development of separatist processes in the countries were revealed. The study analyzes social and economic motives of modern regionalism in developed European countries and offers specific manifestations of centrifugal processes.
Comparative Analysis of Administrative-Territorial Systems of Spain and Italy
Keywords: адміністративно-територіальна система; обласна держава; регіоналізація; сепаратизм; регіональна ідентичність; administrative-territorial system; regional state; regionalization; separatism; regional identity