Питомі споживчі витрати домогосподарств та їх вплив на формування міжнародних туристичних потоків через видатки на зарубіжний туризм - Король, Олександр; Korol, Oleksandr (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2017)
На статистичній базі та за стандартами Всесвітнього банку й Всесвітньої туристичної організації розглянуто питомі споживчі витрати домогосподарств і видатки на зарубіжний туризм у контексті формування виїзних міжнародних туристичних потоків. Установлено тісний зв’язок між споживчими витратами домогосподарств і зарубіжними туристичними видатками. Цей зв’язок може бути описаний степеневою функцією, у якої показник степеня трохи більший за одиницю, а це означає, що зі збільшенням споживчих витрат видатки на зарубіжний туризм зростатимуть швидшими темпами. Ця тенденція пояснюється законом Енгеля. При цьому зафіксовано помітне зростання амплітуди відхилення питомих туристичних видатків від лінії регресії за збільшення питомих споживчих витрат домогосподарств. Проведено кластерний аналіз для 130 держав одночасно за питомими споживчими витратами домогосподарств і видатками на зарубіжний туризм. При цьому всі кластери ранжовано за їхніми середніми геометричними споживчими витратами. У результаті зафіксовано тенденцію до скорочення частки пересічних для кластера видатків на зарубіжний туризм у споживчих витратах домогосподарств разом зі зменшенням останніх. А помітні відхилення від цієї тенденції спричинені географічними відмінностями між країнами, які можна побачити в кластерному аналізі. Based on the statistics and standards of the World Bank and the World Tourism Organization, household consumption expenditures and international tourism expenditures are considered in the context of the formation of outbound international tourist flows. A close relationship has been established between household consumption and international tourism expenditures. This relationship can be described by an exponent function with an exponent index of a little more than one, which means that with an increase in consumption expenditures, the tourism expenditures will increase more rapidly. This trend is explained by Engel's law. At the same time, a noticeable increase in the amplitude of the deviation of the specific tourist expenditure from the regression line was recorded with an increase in the specific consumption expenditures of households. The cluster analysis for 130 countries both on household consumption and international tourism expenditures (per capita) was carried out. At the same time, all clusters were ranked by average geometric consumption expenditures. As a result, there was a tendency to reduce the share of average for the cluster international tourism in household consumption expenditures, together with a decrease in the last one. And noticeable deviations from this trend are caused by geographical differences between countries, which can be seen in the cluster analysis.
Household Consumption Expenditures and their Impact on the Formation of International Tourist Flows Through Expenditures on Outbound Tourism
Keywords: міжнародний туризм; споживчі витрати домогосподарств; витрати на зарубіжний туризм; частка туристичних видатків у структурі споживчих витрат; закон Енгеля; international tourism; household consumption expenditures; international tourism expenditures; the share of tourist spending in the structure of consumer spending; Engel's law