Ochrona własności przemysłowej: umowy międzynarodowe oraz przepisy prawa ochronnego Polski i Ukrainy - Hofman, Y.; Гофман, Ю. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
W artykule omawiany jest system prawa patentowego w Polsce i na Ukrainie. Przedstawione zostały podstawowe przepisy prawa obu krajów w zakresie prawa patentowego i jego ochrony prawnej. Podane są podstawowe pojęcia z zakresu ochrony własności przemysłowej i zasady ochrony praw patentowych wynalazcy w świetle prawa międzynarodowego, prawa Unijnego oraz ustawodawstwa krajowego Rzeczypospolitej Polskiej i Ukrainy. Przedstawiona została procedura uzyskanie patentu. Wskazane zostały prawa i obowiązki podmiotów prawa patentowego. У статті проаналізовано систему патентного права України і Республіки Польща. Викладено основні положення законодавства обох країн з питань патентного права і його правової охорони. Співставлено основні поняття у галузі захисту промислової власності і принципи охорони патентних прав винахідника у світлі положень міжнародного законодавства, законодавства Європейського Союзу та національного законодавства Республіки Польща і України. З проголошенням незалежності Україна стала на шлях формування правової держави, а також активізувала процес визнання прав винахідника, засобів їх реалізації та захисту. Патент видається державним патентним відомством винахіднику або його правонаступнику (право на службовий винахід зазвичай належить підприємцю) за його заявкою, розглянутою відповідно до процедури, встановленої законодавством певної держави. Такий потужний спосіб захисту прав винахідника, як отримання патенту на винахід, допомагає уникнути конкурентної боротьби на ринку, надаючи власнику унікальну перевагу перед конкурентами - монопольне право використовувати продукт і забороняти його використання третім особам. Автором розкрито діяльність Державної служби інтелектуальної власності України, а також сучасний стан захисту прав інтелектуальної власності України в міжнародному контексті.
Захист промислової власності: міжнародні договори та положення охоронного права Республіки Польща та України
Keywords: własność intelektualna; patent; prawo własności przemysłowej; informacja naukowotechniczna; wzór uŜytkowy; wzór przemysłowy; інтелектуальна власність; патент; прaвo промислової власності; науково- технічна інформація; корисна модель; промисловий зразок