Спелеоресурси проектованого національного природного парку “Чатирдаг” - Воробйов, Іван Володимирович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Спелеотуристський потенціал Криму складає 1200 карстових печер, що мають паспорти в регіональному кадастрі Українського інституту спелеолології та карстології. Серед територій та об’єктів природно-заповідного фонду Криму, що включають 2 заповідника і 73 пам’ятки природи геологічної спрямованості, понад 40 припадає на карстові печери. Своєрідністю поверхневого карстового рельєфу є вирви і улоговини (корозійні, корозійно-ерозійні, корозійно-гравітаційні), яких на Головній гряді сформувалось більше 5000. “Чатир-Даг” − платоподібний гірський масив у Головній гряді Кримських гір, складений вапняками з типовим карстовим рельєфом. За кількістю ендеміків Чатир-Даг має першість серед яйл півострова. Карстово-спелеологічний масив Чатирдаг має досить складний рельєф, сприятливий для розвитку різних видів спорту та туристичної діяльності. Тут створено туристично-екскурсійний спелеокомплекс “Печера Мармурова”, який має функціональне зонування. Під час створення проектованого національного природного парку першочерговим завданням є встановлення диференційованого режиму охорони і використання карстово-спелеологічних об’єктів. Оцінювання концентрації печер Гірського Криму, які мають заповідний статус на одиницю площі засвідчує найвищий показник саме в межах Чатирдагського масиву (0,20 печер/км2). В роботі окреслено можливий вплив екскурсійної експлуатації карстових порожнин, який може призводити до істотних змін параметрів печерного середовища.
Keywords: спелеоресурси; масив “Чатир-Даг”; карст; національний природний парк; охорона природи