Соціальна відповідальність в системі корпоративного управління - Колосок, Андрій Мирославович (Луцький національний технічний університет, 2014)
У статті розглянуто сфери прояву корпоративної соціальної відповідальності, досліджено її концепцію в системі управління підприємством. Визначено основні підходи до корпоративної соціальної відповідальності, проаналізовано і систематизовано її основні вигоди як для компанії так і соціуму. Показано історичні етапи розвитку соціальної відповідальності і їх особливості, а також сфери прояву корпоративної соціальної відповідальності у економічній діяльності компаній. Розкрита економічна ефективність впровадження елементів соціальної відповідальності в системі управління підприємством. Наведено класифікацію програм соціальної відповідальності, а також досліджено сутність, принципи та основні компоненти заходів соціальної відповідальності. Показано які вигоди отримують корпорації від впровадження програм соціальної відповідальності. Ключові слова: корпоративна соціальна відповідальність, корпоративне управління, соціальні програми, стейкхолдери.
The article deals with the concept of social responsibility in the management of the enterprise. Considered the scope manifestation of corporate social responsibility. The basic approaches to corporate social responsibility. Analyzed and systematized the main benefits of corporate social responsibility for the firm. Showing the historical stages of social responsibility and their features , and display areas of corporate social responsibility in developed companies. Also disclosed the economic efficiency of the elements of social responsibility management system . Shows the classification of SR programs, and recent studies have described the importance of the main components of social responsibility and benefits related to the management of the implementation of social responsibility programs in the enterprise. Developed conclusions about the importance of introducing CSR in the company, shows its main advantages and features. Keywords: corporate social responsibility, corporate governance, trend, program, stakeholders .
Keywords: корпоративна соціальна відповідальність; корпоративне управління; соціальні програми; стейкхолдери; corporate social responsibility; corporate governance; trend; program; stakeholders; 005.35:658.871/.878