Еколого-економічні наслідки водокористування в межах Хмельницької атомної електростанції - Фесюк, Василь Олександрович; Карпюк, Зоя Костянтинівна; Чижевська, Лариса Тарасівна; Качаровський, Роман Євгенович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2021)
Вплив Хмельницької атомної електростанції (ХАЕС), що у м. Нетишин Хмельницької області, на навколишнє природне середовище постійно знаходиться в полі зору дослідників. Більшість зацікавлених звикли вважати, що функціонуюча атомна електростанція–це, насамперед, потужне джерело радіоактивного забруднення. Щодо ХАЕС, то рівень гаммафону в зоні спостереження відповідає природному фону і становить– 9-10 мкР/год. Ґрунти району мало забруднені радіонуклідами. Щільність їх радіоактивного забруднення за вмістом цезію-137 та стронцію-90становить, відповідно, 0,027-0,81 та 0,01-0,07 Кі/ км2, що вважається допустимим рівнем.Водночас, ХАЕС є найпотужнішим чинником впливу на середовище у межах прилеглої 30-кілометрової зони. Внаслідок створення промислового майданчика, будівництва ставка-охолоджувача, прокладання підвідного та відвідного каналів, дренажної системи сформувалась зона гідрологічного та гідрогеологічного впливів на довкілля через хімічне, радіоактивне і теплове забруднення вод ХАЕС
Keywords: Хмельницька АЕС; Хмельницька область; м. Нетишин; водокористування; екологія; річка Горинь; побутові стоки; радіоактивний вплив; рівень води; еколого-економічні наслідки