Релігія та церква в історії України - Борейко, Юрій Григорович; Boreiko, Yurii H. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
Вивчення курсу «Релігія та церква в історій України» здійснюється протягом одного семестру. Курс є вибірковим і розрахований для студентів денної форми навчання. Предметом вивчення навчальної дисципліни є історія релігії та церкви, релігійно-церковні процеси в середовищі традиційних і сучасних конфесій в Україні. Засвоєння навчального матеріалу на заняттях з курсу «Релігія та церква в історії України» передбачає дотримання принципів об’єктивності, толерантності, правового забезпечення свободи совісті, світоглядного плюралізму. Релігійні процеси в Україні розглядаються у контексті розвитку духовної культури, у взаємодії з іншими суспільними інститутами та явищами. Метою курсу є формування цілісного уявлення про історію релігії та церкви на території України від стародавніх суспільств до сьогодення, аналіз релігійно-церковних процесів у контексті суспільно-політичних трансформацій; розвиток національної свідомості студентів; виховання патріотичних і морально-етичних переконань, толерантного ставлення до представників різних віросповідань. Завдання курсу полягають у виявленні соціокультурного контексту становлення релігійних традицій в Україні; окресленні основних проблемних питань історії релігій та церкви в Україні; вивченні релігійних систем в Україні сучасної доби; забезпеченні високого рівня знань та розвитку мислення на основі фактичного матеріалу із споріднених курсів; формуванні навичок критичного осмислення джерел та літератури, спрямованих на самостійне осмислення закономірностей суспільного розвитку; виробленні вміння застосовувати набуті знання з історії релігії та церкви в Україні у професійній діяльності, для орієнтації в суспільно-політичному житті, оцінки явищ і подій сучасності.
Keywords: релігія; церква; суспільство; Україна