Комплексна система та структура синтаксичних реченнєвих категорій - Мірченко, Микола; Mirchenko, Mykola (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Стаття продовжує цикл праць автора з проблем категорійної граматики української мови. Розкрито особливості міжкатегорійної взаємодії між одиницями мовної системи, показано сутність категорійних значень, роль синтаксичних категорій у реалізації семантико-синтаксичних та власне комунікативних значень у структурі речення. Теоретично обґрунтовано сутність понять система та структура синтаксичних категорій, показано складну взаємодію та перетин категорійних функцій мови. Показано також комплексний вплив та ієрархію трирівневих категорійних функцій у реченні та міжкатегорійну взаємодію. The article continues the series of publications of the author on the problems of categorical grammar of the Ukrainian language. Peculiarities of inter-category interaction between the units of language system are disclosed, the essence of categorical meanings is shown as well role of syntactic categories in the realization of semantico-syntactic, normative syntactic and particularly communicative meanings in the sentence structure. The notions of the system and structure of syntactic categories are theoretically grounded, complex interactionand overlapping on categorical functions of language are outlined. Complex character and hierarch of the three-level categorical functions in sentence are also shown.
The Komplex System and Structure of Syntactic Sentence Categories
Keywords: система та структура категорій; моделювання категорійних функцій; категорійне значення; формально-синтаксичне категорійне значення; семантико-синтаксична функція; актантність; предикатність; зовнішньо-частиномовні функції грамем морфологічних категорій; взаємопроникнення грамем; прагматичні функції; systems and structure of categories; modeling of categorical functions; categorical meaning; formal-syntactic categorical meaning; semantico-syntactic function; actant feature; predicativenes; external part of the speech functions of grammemes; interpenetration of grammemes; pragmatic functions