Насильство як кримінально-правова категорія - Саско, Олена Іванівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
Насильство є споконвічною проблемою людства. Багато століть тому у світі безроздільно панував закон сили. Насильство виступало універсальним інструментом вирішення будь-якої проблеми і донині є тим соціальним фактором існування суспільства, який не можна викорінити. Науковці, які досліджують проблеми насильства, розглядають насилля як невід’ємний і навіть необхідний елемент суспільного життя1. Насильство притаманне будь-якому суспільству в різні історичні періоди, хоча його форми, рівень «насиченості суспільства насильством» у різних країнах в різний час не однакові. Рівень насильства залежить від соціально-економічного стану суспільства, ступеня його політичної стабільності, соціально-психологічного самопочуття людей тощо.
Keywords: насильство; види насильства; фізичне насильство; психічне насильство; сексуальне насильство; економічне насильство; домашнє насильство; обмежувальні заходи; насильство, яке є небезпечним для життя або здоров’я; застосування насильства; погроза застосування насильства