Семантико-синтаксична валентність числівників - Костусяк, Наталія Миколаївна; Kostusyak, N. M. (Донецький національний університет, 2011)
У статті потрактовано числівники як вторинні невербоцентричні носії валентності, описано валентний потенціал числівникових предикатів кількісної та кількісно-вікової ознак, детально схарактеризовано семантичні й морфологічні репрезентанти предикатної та субстанціальної синтаксем, а також їхній вияв на формально-синтаксичному рівні. In the article the numerals as the second valence bearer are explained, the description of the valence potential of the numeral predicatives of the quantitative and age features is outlined, semantic and morphological representatives of the predicative and substantional unit and also their influence on the formally syntactical level are characterized.
Semantic-syntactical Valence of the Numerals
Keywords: семантико-синтаксична валентність; правобічна валентність; суб’єкт; предикат; присудок; підмет; керований член речення; називний відмінок; родовий відмінок; давальний відмінок; semantic-syntactical valence; right-sided valence; agent; predicate; subject; controlled part of the sentence; nominative case; genitive case; dative case