Засоби фізичної реабілітації дітей молодшого шкільного віку з кіфотичним порушенням постави - Філак, Ярослав; Filak, Yaroslav (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Обстежено 30 дітей віком 9–10 років із кіфотичним порушенням постави. Ці вади потребують особливої уваги, оскільки при швидкому темпі їх розвитку існує загроза порушення функціонування внутрішніх органів, систем організму. Під час дослідження карт медичного обстеження у всіх дітей, які були під наглядом, визначали кіфотичні зміни постави. Усі діти скаржилися на дискомфорт у грудному відділі хребта, що й відзначали 60 % пацієнтів, у попереку – 50,0 %, утруднення рухів хребта – 40,0 % дітей. Порушення постави зумовлені, насамперед, нераціональним режимом рухової активності, відсутністю регулярних навантажень, спрямованих на розвиток і зміцнення опорно-рухового апа- рату. При проведені комплексу профілактичних та реабілітаційних заходів у роботі застосовано антропометричні методи: визначення ростових показників, показників сили й силової витривалості мʼязів – розгиначів спини; тестове дослідження постави здійснювалося соматоскопічним методом. У комплекс реабілітаційних та профілактичних заходів дітей молодшого шкільного віку входили лікувальна гімнастика, класичний і сегментарний масаж, аквагімнастика, плавання. При вихованні постави поставлено завдання загальмувати старі та встановити нові звʼязки в корі головного мозку, з побудовою нових рухових шляхів. Процес формування правильної постави передбачав формування в дитини уявлення про правильну поставу, виховання рефлексу правильної постави, загальний розвиток і створення мʼязового корсета в дітей, вправи на посилення мʼязово-суглобового відчуття. Під впливом проведення реабілітаційних і профілактичних заходів поряд із покращенням клінічних показників у дітей молодшого шкільного віку силова витривалість мʼязів тулуба вірогідно підвищилася й оцінюється як середній показник, що свідчить про зміцнення мʼязів спини та відновлення нормальної постави. The study involved 30 children aged 9–10 years with the kyphotic infringement of posture. These disorders require special attention, because the rapid pace of development threatens disrup- tion of the internal organs of the body. During the study of medical examination cards of all children who were supervised, kyphotic changes in posture were determined. All children complained about discomfort in the thoracic spine, which are 60 % of patients, at the waist – 50 %, and difficulties of movement of the spine were noted by 40 % of children. The violation of posture is due to irrational mode of physical activity, lack of regular loads, aimed at developing and strengthening the musculoskeletal system. The peculiarities of age of the individual organism contribute to the emergence of posture disorders. While conducting a set of preventive and rehabilitative measures, the anthropometric methods were applied: determination of growth parameters, indicators of strength and power endurance of muscles – the extensor back; testing of posture was carried by somatoskopic method. The complex rehabilitation and preventive measures of primary school children were: gymnastics, classical and segmental massage, aqua-gymnastics, swimming. Based on the processed methodical provisions a set of special therapeutic exercises was developed. During the posture training the main task was to slow down old and to establish new connections in the cerebral cortex, with the construction of new motor ways. The formation of correct posture included: formation of a childʼs imagination about correct posture, correct posture education reflex, common development and create muscle corset in children, exercises which have to strengthen muscle- articulate feelings. The use of physical rehabilitation allows quickly and fully restores impaired posture and positively affects the dynamics of clinical parameters, physical development of children of primary school age.
Means of Physical Rehabilitation of Children of Primary School Age with Kyphotic Infringement of Posture
Keywords: кіфотична постава; фізична реабілітація; аквагімнастика; kyphotic posture; physical rehabilitation; aqua-gymnastics