Теоретико-методологічні засади естрадного вокального виконавства - Ковальчук, Лідія Ігорівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У магістерській роботі досліджено теоретико-методологічні основи естрадного вокального виконавства, які розкривають історичні, стильові та особистісні аспекти становлення цього жанру. У першому розділі проведено ретельний аналіз розвитку естрадного вокалу від його витоків до сучасності, що включає визначення ключових стилів і напрямків, а також вплив видатних особистостей на формування виконавських традицій. Виявлено основні принципи та особливості, які лежать в основі методології виконавства, а також роль естрадного вокалу в сучасному музичному мистецтві. Другий розділ присвячено дослідженню актуальних підходів до викладання естрадного вокального виконавства. Здійснено порівняльний аналіз методик навчання в Україні та за кордоном, із акцентом на використанні інтерактивних методів, що сприяють підвищенню ефективності навчального процесу. Проведено анкетування студентів, результати якого дозволили виявити рівень засвоєння інтерактивних методик та їх вплив на формування виконавських навичок. За результатами дослідження розроблено рекомендації щодо вдосконалення методик навчання естрадного вокалу.
Keywords: естрадний вокал; вокальне виконавство; методологія; стилі естрадного вокалу; інтерактивні методи навчання; виконавські традиції