Значення вищої освіти у сучасних соціально-економічних трансформаціях - Бебко, Світлана; Bebko, S. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
Розглянуто значення вищої освіти як підсистеми національної економіки. Проаналізовано основні напрями розвитку вищої освіти, а саме: визначна роль освіти у становленні економіки знань; диверсифікація джерел фінансування; інтернаціоналізація та глобалізація освіти тощо. Досліджено головні тенденції підвищення значення вищої освіти (децентралізація і демократизація управління; розширення автономії та самоврядування вищих навчальних закладів з одночасним посиленням контролю з боку суспільства; прийом студентів на навчання на основі незалежного оцінювання знань, кредити для студентів; рух в бік ринкових моделей організації, управління і фінансування освіти). The article considers the significance of higher education as a subsystem of national economy. There has been analyzed the main directions of higher education development, namely the significant role of education in the economy of knowledge; diversification of financing; globalization and internationalization of education etc. There has been studied the main tendencies of increasing the significance of higher education (decentralization and democratization of management; admitting students to universities according to the results independent evaluation; credits for students and orientation towards market patterns; organizations of financing and management of education.
The significance of higher education in modern social and economic transformations
Keywords: вища освіта; соціально-економічні трансформації; вищі навчальні заклади; людський капітал; економіка знань; higher education; social and economic transformations; higher education institutions; human capital; the economics of knowledge