Прогнозування фінансової неспроможності підприємства на основі моделей дискримінантного аналізу - Бегун, Світлана Іванівна; Штинь, Анна Миколаївна; Begun, Svitlana I.; Shtyn, Anna M. (Причорноморський науково-дослідний інститут економіки та інновацій., 2018)
У статті розглянуто механізм побудови функції прогнозу фінансової спроможності підприємства з застосуванням принципів дискримінантного аналізу. Представлено та проаналізовано найвідоміші закордонні та вітчизняні дискримінантні моделі ймовірності банкрутства, що використовуються в практиці українських суб’єктів господарської діяльності, виявлено ряд їх переваг та недоліків. Встановлено, що доречно використовувати зарубіжні методики оцінки банкрутства при їх адаптації відповідно до сучасних особливостей національної економіки. Досліджено динаміку інтегральних показників оцінки можливості банкрутства промислового підприємства за різними дискримінантними рівняннями. Виявлено найбільш оптимальні моделі, які можуть адекватно оцінити поточний фінансовий стан суб’єкта підприємництва України та точно передбачити вірогідність банкрутства. The article considers the mechanism of constructing the forecast function of the enterprise financial solvency using the principles of discriminant analysis. The most famous foreign and domestic discriminant models of the probability of bankruptcy are used in the practice of Ukrainian business entities and their advantages and disadvantages are presented and analyzed in the article. Appropriateness of using foreign methods of assessing bankruptcy when they are adapted in accordance with the modern features of the national economy is established. The dynamics of integral indicators of the assessment of the probability bankruptcy of an industrial enterprise by the different discriminant equations are established. The most optimal models that can adequately assess the current financial situation of Ukrainian subject of entrepreneurial activity, and accurately predict the probability of bankruptcy are identified.
Prognostication of enterprise financial insolvency based on models of discriminant analysis
Keywords: дискримінантний аналіз; ймовірність банкрутства; прогноз; статистична модель; дискримінантний аналіз; підприємство,; discriminant analysis; probability of bankruptcy; statistical model; enterprise; prediction