Історичний аналіз походження й суті східної гімнастики - Альошина, Алла; Гаврилюк, Анна; Aleshina, Alla; Gavruluk, Anna (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2013)
У статті проаналізовано історію походження східної гімнастики ба дуань цзин, що є одним із найбільш популярних різновидів оздоровчої гімнастики цигун. Розкрито провідні прнципи й структуру комплексу ба дуань цзин. Основним змістом системи ба дуань цзин є фізичні та дихальні вправи в поєднанні з концентрацією уваги. Оздоровчий вплив цих вправ ґрунтується на єдності фізичних і психічних функцій організму людини,на звʼязку свідомості й волі з функціонуванням мʼязової системи та внутрішніх органів. Комплекс системи ба дуань цзин складається із восьми вправ, які можна виконувати вранці, під час ранкової гімнастики, або ввечорі, перед сном. Особливість ба дуань цзин - мʼякі, плавні рухи, що виконуються з використанням «внутрішньої сили». Усі вправи комплексу роблять у вихідному положенні стоячи. Під час виконання вправ акцентується на розтягненні мʼязів на фоні глибокого природного дихання, що здійснює позитивний вплив на стан не лише мʼязової, але й кісткової системи. In the article, the history of origin of orientalgymnastics is analysed ba duan jin, which is one of the most popular varieties of health gymnastics of qigong. Basic principles and structure of complex is exposed ba duan jin. The basic maintenance of the system ba duan jin are physical and respiratory exercises in combination with concentration of attention. Health influence of these exercises is based on unity of physical and psychical functions of organism of man, on connection of consciousness and will, with functioning of the muscular system and internalss. The system ba duan jin consists of eight exercises which can be done in the morning during a morning gymnastics, or in the evening, before sleep. Feature ba duan jin are smooth, movements which are executed with the use of «internal force». All exercises of complex are executed in initial vertical position. During implementation of exercises an accent is done on stretching of muscles on a background the deep natural breathing which creates positive influence on the state of not only muscular but also bone system .
Historical Analysis of Origin and Essence of Oriental Gymnastics
Keywords: східна гімнастика; фізичні вправи; дихальні вправи; система ба дуань цзин; oriental gymnastics; physical exercises; respiratory exercises; system ba duan jin