Сучасний стан та особливості природокористування в національних природних парках України - Міщенко, Олена Віталіївна; Mishchenko, Olena V. (Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2014)
Обґрунтовано доцільність відмежування понять національний парк та природний парк, що ґрунтується на принципах розроблених Міжнародною спілкою охорони природи і природних ресурсів. Дослідження особливостей формування мережі національних природних парків (НПП) України дало змогу констатувати, що на 01.01.2013 р. їх створено 46, з них 26 − у 2009-2010 рр. Найбільша концентрація цих установ спостерігається на заході, а найменша − в центрі України. На сучасному етапі формування національної екологічної мережі обґрунтовується доцільність не створювати нові національні природні парки, а приведення до норм функціонування вже створених, так як більшість з них не мають Проектної документації, яка передбачає диференційований режим використання та організацію їх території. Серед провідних проблемних питань щодо організації роботи у НПП виокремлено такі: підпорядкування різним державним структурам, невідповідність 2-ій категорії за класифікацією Міжнародної спілки охорони природи і природних ресурсів, належність до різних землекористувачів, використання в якості президентських резиденцій, які закриті для науковців, подекуди використовуються як мисливські угіддя. В статті запропоновано стратегічні напрями щодо оптимізації природокористування у НПП, які полягають в удосконаленні нормативно-правових механізмів, розробці методичних положень і практичних рекомендацій, що враховуватимуть природоохоронну, рекреаційну, науково-дослідну, культурно-освітню функції цих установ, створення єдиного координаційного органу управління, проведення регулярних наукових досліджень, що попереджатимуть ризики дигресії природного ландшафту, формування єдиної GIS системи НПП, як основи інвентаризації їх ресурсів та моніторингу.

The differentiation of terms “national park” and “natural park” is established on the base of principles worked out by the International Union for Conservation of Nature. Research of forming features of Ukrainian national natural parks (NNP) network gave an opportunity to establish, that on 01.01.2013 existed 46 NNP, from them 26 were created in 2009-2010. The most concentration of these (NNP) is observed on a west, and the least in the center of Ukraine. For now, expediently not to create new national natural parks, but to put in the norms of functioning already of created ones, so as majority from them do not have Project documentation that provides the differentiated mode of the use and organization of their territory. Among leading problem questions in relation to organization of work in NNP such are distinguished: submission to the different state structures, non-conformity of them to the 2th category by classification of the International Union for Conservation of Nature, belonging to different land users, using as hunting lands, as presidential residences, that are closed for scientists. In the article strategic directions are offered in relation to optimization nature usage in NNP, that consist of the improvement of normatively-legal mechanisms, development of methodical positions and practical recommendations, that will take into account a nature protection, recreational, research, cultural and educational function of these establishments, creation of the only coordinating management organ, realization of regular scientific researches, that will prevent the risks of digression of natural landscape, forming of the only GIS system of the NNP, as a base of inventory and monitoring of their resources.
The modern state and features of nature usage in the national natural parks of Ukraine
Keywords: національний природний парк; функціональне зонування; екологічний менеджмент; оптимізація природокористування; national natural park; functional zoning; optimization of nature usage; ecological management