Вплив комплексної програми фізичної реабілітації на функціональній стан центральної гемодинаміки жінок з атеросклеротичною хронічною ішемією мозку - Єрмолаєва, Алла Вячеславівна; Yermolayeva, Аlla (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статті розглянуто особливості атеросклеротичної хронічної ішемії мозку жінок як однієї з актуальних проблем сучасної реабілітології. Досліджено основні скарги, супутні захворювання, неврологічний статус і функціональний стан серцево-судинної системи за допомогою елементарних гемодинамічних показників та даних центральної гемодинаміки, які дали можливість урахувати індивідуальні особливості тематичних хворих. Розроблено комплексну програму фізичної реабілітації жінок середнього віку з атеросклеротичною хронічною ішемією мозку, яка включає диференційоване використання лікувальної гімнастики з елементами адаптованих фітнес-технологій, модифіковані методики масажу та аутогенного тренування, фізіотерапію й спеціальну освітньо-інформаційну програму, спрямовану на обізнаність хворих щодо факторів ризику цього захворювання та вторинну профілактику ускладнень. Статистично доведено позитивний вплив розробленої програми на функціональний стан серцево-судинної системи, що дає підставу рекомендувати її в реабілітаційні та лікувально-профілактичні установи. The article observes peculiarities of atherosclerotic chronic brain ischemia of women as one of the urgent problems of modern rehabilitation. It was examined the basic complaints, concomitant diseases, neurological and functional status and functional condition of the cardiovascular system using elementary hemodynamic indices and indices of central hemodynamic, which made it possible to take into account the individual characteristics of thematic patients. In the article it was developed the complex program of physical rehabilitation of middle-aged women with atherosclerotic chronic cerebral ischemia which includes the differential use of therapeutic exercises with the elements of adapted fitness technology, modified massage techniques and autogenous training, physical therapy and special educational and informational program aimed at awareness of patients about the risk factors of the disease and secondary prevention of complications. Statistically it is proven the positive impact of the developed program on functional condition of the cardiovascular system which gives reason to recommend it in rehabilitation and medical institutions.
Effect of the Comprehensive Program of Physical Rehabilitation on Functional Condition of Central Hemodynamics of Women with Atherosclerotic Chronic Cerebral Ischemia
Keywords: жінки; порушення центральної гемодинаміки; фізична реабілітація; хронічна ішемія мозку; women; violation of central hemodynamics; physical rehabilitation; chronic cerebral ischemia