Поетика експресіонізму в монодрамі Богдана Бойчука «Коротка розмова на один голос» - Бортнік, Жанна Іванівна; Bortnik, Zhanna (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
У статті розглядається поетика експресіонізму в монодрамі Б. Бойчука «Коротка розмова на один голос». Під час аналізу виокремлено такі риси експресіоністичної поетики зазначеної монодрами: автобіографізм, принцип суб’єктивної інтерпретації, універсалізація, руйнування індивідуальності персонажа, деформація картини світу, гротеск, загострена емоційність, ритмічність тексту, гіперболізація, монтаж, алогізми. Зазначено, що монодрама втілює диференціацію стилів: присутні також риси екзистенціальної драми, зреалізувалася поетика сюрреалізму, драми абсурду.The article deals with the poetics of expressionism in the monodrama B. Boychuk “Short conversation on one voice”. During the analysis, the following features of expressionistic poetics of the aforementioned monodramas are defined: autobiographism, the principle of subjective interpretation, universalization, destruction of the personality of the character, deformation of the picture of the world, grotesque, exacerbated emotionality, rhythmicity of the text, hyperbolization, montage, alogisms. It is noted that the monodrama embodies the differentiation of styles: there are also features of existential drama, the poetics of surrealism, drama of the absurd.
Poetics of Expressionism in the Monodrama of Bohdan Boychuk “Short Conversation to one Voice”
Keywords: експресіонізм; монодрама; поетика; персонаж; п’єса; суб’єкт дії; драма; expressionism; monodrama; poetics; character; play; subject of action; drama