Конструктивна психологія життя - Вірна, Жанна Петрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2021)
Мета і завдання навчальної дисципліни: висвітлення основних теоретико-методологічних аспектів конструктивної психології життя у просторі психотерапевтичного дискурсу та ознайомлення з експериментальною стратегією і тактикою комплексних психологічних досліджень з конструювання (проектування) психологічних новоутворень людини. Програма курсу присвячена розгляду і систематизації теоретичних знань щодо характеристик та закономірностей психічного відображення і регуляції життєвого континууму людини в сучасному суспільстві та набуттю практичних вмінь щодо використання методів конструювання (проектування) психологічних новоутворень на основі необхідних можливостей удосконалення людини в процесі розвитку. Курс охоплює аналіз базових психологічних конструктів (життєвий простір, якість життя, психологічне благополуччя, життєве задоволення тощо) та їх функціональне призначення у регуляції часово-просторового континуума діяльності людини. Виокремлено центральні позиції конструктивного психологічного втручання в життя людини засобами психотерапії і психологічного консультування.
Keywords: конструктивна психологія життя; життєва компетентність; життєвий простір; Життєвий вибір