Динаміка розгортання раціоналістичного дискурсу в системах культури й комунікації - Косюк, Оксана Михайлівна (ЦФЕНД, 2025)
Реалізм, як і власне філософське його підґрунтя – раціоналізм (лат. ratio – розум), на відміну від трьох інших складників квадриги: фідеїзму (в основі якого віра), сенсуалізму (що базується на чуттєвості) та емпіризму (який презентує досвід), основою пізнання й поведінки людей вважає розум. Також раціоналізм/реалізм тяжіє до точності, фактичності, типовості, сцієнтизму, технократизму тощо, тому в епоху цифрових технологій його вплив помітно посилюється, руйнує усталену піраміду й наближає масову комунікацію до групової та індивідуальної. Відповідно мають змінюватися й академічні наукові підходи.
Keywords: нефікційна творчість; документальність; інформація; філософія; наука; раціоналізм; свобода слова; 73/76.01.03(075.8)