Психологічний аналіз прояву гендерної дискримінації - Мудрик, Алла Богданівна; Назар, Христина; Mudryk, Alla B.; Nazar, Khrystyna (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Питання, пов’язані з особливостями статі людини та її психологічними відмінностями, останнім часом входять в коло найбільш обговорюваних у суспільстві. Роль чоловіка і жінки у сучасному суспільстві зазнає значних змін. Дана проблема хвилює уми багатьох сучасних соціальних психологів, таких як Ш. Берн, Д. Майерс, І. Кон, І. Клецина, Т. Бендас, О. Вороніна, які бачать переоцінку «гендерних» цінностей в сучасному соціальному суспільстві. Вивчення психології чоловіка і жінки та їхніх відмінностей має безпосереднє відношення не тільки до людини як такої, але також до всього суспільства в цілому. Останнім часом у соціальній психології значно зріс інтерес до проблеми так званої стереотипізації. Особливо гостро постає питання про можливість звільнення від загальноприйнятих правил, програм, прищеплених нам громадськістю, і ступеня свободи-залежності від того, жінка ми або чоловік, а отже від тих соціально-психологічних особливостей своєї статі, які в ньому домінують.